As putea spune ca meseria de agent imobiliar este una din cele mai dinamice meserii. Pana sa interactionez cu acest domeniu, aveam o imagine complet diferita despre ce inseamna. Ce face de fapt un agent imobiliar.
Am avut norocul sa ajung in cadrul unei echipe minunate, de la care am invatat majoritatea lucrurilor pe care le stiu in prezent. Invataturile primite m-au definit ca agent, mi-au conturat un mod de lucru bazat pe valori dedicate satisfactiei clientilor. Si asta este ceva ce se revede la finalul unei tranzactii si imi incarca sufletul de bucurie. Locul in care esti, oamenii cu care te inconjori, conteaza foarte mult. Conteaza sa ai suport. Stiu agenti imobiliari care in primele 6 luni sau chiar 1 an nu au reusit sa incheie nicio tranzactie.
In cei peste 4 ani de cand sunt agent imobiliar, am vazut ca majoritatea oamenilor au o imagine complet diferita despre meseria de agent imobiliar. Ea este data, intr-adevar si de faptul ca unii agenti chiar fac lucruri care nu sunt etice, nu ii intereseaza decat sa vanda o proprietate sub orice forma, necontand ce urmeaza. Din punctul meu de vedere, acest lucru se datoreaza si lipsei unei legislatii in vigoare.
.....................................
Hai sa va povestesc una din pataniile recente:
Chiar saptamana aceasta am avut o intalnire cu un domn care dorea sa isi vanda un apartament. Domnul respectiv era avocat. Dupa cateva fraze schimbate, foarte decis si convins de propriile pareri, mi-a spus ce am de facut ca agent, ce pret sa pun la promovare, sa fac niste poze, ce comision imi da si care sunt pasii de urmat. Am incercat sa vad de unde a gasit dansul pretul respectiv, care din punctul meu de vedere era cam cu 15.000 euro peste pretul de vanzare, la un apartament de aproximativ 100.000 euro.
Urmand sirul conversatie i-am povestit ca mai intai fac o analiza de piata, care imi va spune care este pretul realist de vanzare si pe baza caruia vom discuta mai departe, ca pozele le fac cu un fotograf profesionist .... si mi-am dat seama ca era un client cu care nu doresc sa colaborez. Acest lucru mi-a fost intarit in momentul in care, el insista, ca in urma experientei lui de peste 20 de ani cu tranzactii imobiliare, in care a tranzactionat peste 30 de proprietati, stie exact cum stau lucrurile.
L-am intrebat daca in meseria lui vin clientii si ii spun cum trebuie sa isi faca munca. Cu un ton foarte mandru, imi raspunde: "Doamna, ati fi surpinsa cati clienti stiu mai bine decat avocatii ce trebuie sa faca!" In acel moment am stiut clar ca nu vreau sa colaborez cu el. Si i-am transmis frumos ca eu am modul meu de lucru care nu se potriveste pe ce a descris el. Probabil nu a mai fost refuzat niciodata, caci el o tinea in continuare pe a lui, cum continuam. I-am mai repetat ce ii zisesem. Cand a realizat ca il refuz, m-a intrebat mirat: Adica nu doriti sa colaboram?
Da! Exista situatia in care nu vreau sa colaborez cu cineva cu care consider ca nu pot ajunge la un consens despre cum sa procedam astfel incat sa ii fie in primul rand lui bine la final, ca sa imi fie si mie bine.
.....................................
Discutand cu prieteni situati in tari din Europa, am aflat ca acolo agentii imobiliari sunt vazuti la acelasi standard profesional precum avocatii sau doctorii. Insa, in acele tari exista legislatie in domeniu si nu oricine se poate face agent peste noapte. Din pacate, la noi, momentan, oricine are varsta de peste 18 ani isi poate deschide o firma si poate incepe meseria de agent fara nicio alta cerinta.
Eu si colegele din agentie am ales sa facem parte din Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania, unde exista un cod etic care este urmat, unde am intalnit agenti cu care colaboram si mentinem legatura, unde ne impartasim din experiente. Unde se fac cursuri de perfectionare sustinute de agenti cu experienta.
Faptul ca cei cu care colaborez ma recomanda, sau revin la mine pentru alte tranzactii, reprezinta o mare satisfactie.
Dintre principalele imagini eronate cu care m-am confrunat pot enumera:
- nu se intelege conceptul de reprezentare exclusiva, care este un beneficiu pentru partea reprezentata (bineinteles, repet de fiecare data, daca este facut asa cum trebuie),
- de ce sa plateasca un comision,
- cred ca toti agentii fac acelasi lucru
- munca de agent presupune sa pui un anunt si atat
- agentul vrea doar sa vanda si de asta scade pretul
- vanzatorul spune care este valoarea apartamentului si tu ca agent ca sa iti primesti comisionul trebuie sa depui efort sa il obtii
- vanzatorul stie cum se face meseria de agent; iti spune ce sa faci si ce comision iti da pentru asta.
Ar mai fi de enumerat multe lucruri ... Insa ce as vrea sa transmit este ca nu toti agentii fac acelasi lucru.
Ca aceasta meserie este ca oricare alta meserie unde te duci si ai nevoie de un profesionist. Fie ca ai nevoie de sfatul unui medic si nu sa te tratezi singur acasa, fie ca vrei sa te duci la un coafor unde sa iti aranjeze parul si sa te tunda intr-un mod profesionist, nu sa o faci tu acasa singura, fie ca te duci la un croitor sa iti faca un costum personalizat pe masurile tale, asa si noi, ca agenti, facem acelasi lucru. Te ajutam sa iti vinzi casa, urmand niste reguli ale pietei imobiliare, niste pasi clari, dupa care sa iti obtinem pretul cel mai bun si cu minim efort din partea ta.
Aceasta este experienta mea ca agent imobiliar si daca doresti sa afli mai multe despre cum te putem ajuta in demersurile tale imobiliare, tot ce trebuie sa faci este sa ne contactezi!
Andreea Plăcintă
REALTOR®
0738.897.906